Hiljuti tuli jutuks, et kas Microsoft Dynamics 365 Business Central sobib väiksematele Eesti ettevõtetele äritarkvaraks või mitte. Esimene reaktsioon Business Centrali vastu oli see, et see on mõeldud suurtele, see on kohmakas ja vanaaegne.

Ma olen kokku töötanud erinevate ERP tarkvaradega üle 12 aasta ja viimased kolm sellest olen töötanud ainult Business Centraliga nii Eesti, EU, Usa ja Kanada klientidega ja mõtlesin, et panen kirja oma mõtted, et mis Business Central on ja kuidas ta suhestub kahe teise Eestis populaarse äritarkvaraga (Directo ja Merit) ja Eesti turuga üldse.

Business Central on Microsoft’i ERP tarkvara, mis on suunatud keskmistele ja väikestele ettevõtetele. See on populaarse Microsoft Dynamics Navisioni uusim versioon ja rebränding ja selle toote ajalugu ulatub umbes 40 aastat tagasi. Kuskil aastast 2019 on Business Central täielikult uuel ja modernsel tehnilisel platvormil, samas sisaldades 40 aasta jooksul robustseks tehtud äriprotsesse.

Üle maailma on kümneid või sadu tuhandeid Business Centrali kasutavaid ettevõtteid ja Eestis võib neid ka olla oma 1000.

Populaarsust mõõta on keeruline, kuid mõned blogid ütlevad, et D365 ERP(k.a Business Central) on praegu maailma üks kõige populaarsemaid ERP tarkvarasid ja see kasvab.

Top 10 ERP Systems for 2022 | Third Stage Consulting Group (thirdstage-consulting.com)

Best ERP Software 2023: Top Rated ERP Systems Comparison (softwaretestinghelp.com)

Top 10 ERP Systems - Top ERP Systems - Best ERP Vendors - Panorama (panorama-consulting.com)

Kuidas võrdleb Business Central teiste populaarsete äritarkvaradega Eestis?

Business Central vs Teised

Tegelikult on neid raske võrrelda, kuna Directo, Merit ja teised Eestis populaarsed äritarkvarad justkui pealtnäha oma funktsionaalsuses on üsna samad, mis Business Central. Business Central on aga palju enamat kui lihtsalt raamatupidamistarkvara.

Business Central on äritarkvara, kus saab ettevõtte iga töötaja päev läbi oma tööd teha ja kus saab kõik ettevõtte äriprotsessid ära katta. Tegelikult on Business Central rohkem ettevõtte äritarkvara arenduse platvorm, mis sisaldab ka raamatupidamis ja muid ERP funktsionaalsusi. Business Central võib olla ettevõtte keskne süsteem, kuhu teised lahendused integreeruvad, kust CRM küsib andmeid ja kuhu süngib tagasi müügipakkumised jms.

Väga vähesed ettevõtted kasutavad standardset Business Centralit ja enamus kohandab selle enda vajaduste järgi. Business Central on avatud lähtekoodiga GitHub ja selle arendamises saavad kõik kaasa lüüa. Samuti saab Microsofti lahenduste peale ehitada oma äppe ehk laiendusi ja lõpmatult funktsionaalsust lisada.

Business Central suhestub väga hästi teiste Microsofti ökosüsteemi toodetega nagu Power BI, Teams, Outlook, Azure jne.

Sinna peale võib ehitada äppe Power Platformil - näiteks Business Centrali mobiiliäpp

Kui vaja saab ehitada keerulise lahenduse puidutoodete käitlemiseks

Millal eelistada Business Centralit ja millal mõnda kohalikku äritarkvara?

Ma soovitaks eelistada Business Centralit juhtudel kui:

  • Kasutusel on palju erinevaid tarkvarasid, et igapäeva tööd hallata. Näiteks excelid, erinevad Saas tooted jms ja soov oleks need kõik ühte kohta viia

  • Soov võimalikult palju tegevusi automatiseerida

  • Soov kasutada võimalikult kaasaegset tarkvara (MS uuendab Business Centralit iga kuu + 2x aastas suuremad versiooniuuendused)

  • Soov kasutada ERP’i häid äritavasid, et ettevõtte protsessid paika saada

  • Soov kasutada pilvetarkvara ja oma serveritest loobuda (Samas BC’d on võimalik ka On-Premise lahendusena saada)

  • Soov liidestada erinevaid tarkvarasid

  • Soov tarkvara kohandada oma vajaduste järgi

  • Soov saada enda ettevõttele arendusplatvorm mille peale kõik muud ärilahendused ehitada

  • Turvanõuded, compliance, ISO jne Compliance Overview - Business Central | Microsoft Learn

  • Vajadus hallata kasutajate õigusi ja ligipääse infole

  • Tootmine ja logistika. Vajadus kaupu jälgida asukohtades, partiide või seerianumbrite lõikes

  • Projektipõhine tegutsemine ja soov projektid liidestada kas tootmise või laoga

  • Vajadus jälgida tootmises täpset omahinda

  • Microsofti äpipoes on saadaval mõni täpselt teile sobiv äpp

  • Ettevõte kasutab juba erinevaid MS tooteid (Azure active directory, CRM, Azure vms)

  • Ettevõte kasvab tulevikus ja kui täna sobibki mõni karbitarkvara, siis kahtlus on, et tulevikus võib see pidurdama jääda

Millal ma ei soovitaks kasutada Business Centralit?

Näiteks minu ettevõttes ma kasutan Toggle + E-Arveldaja ja see praegu sobib mulle. Ideaalis tahaksin ma kasutada ka projekte ja projektide alamtöid ja Toggl otse integreerida Business Centraliga ja näiteks Toggl registreeritud aja alusel luua Business Centralis projektide alamtöödega seotud žurnaaliread ja need siis Business Centralis kliendi arveks konteerida.

Aga endale ma veel Business Centralit ei soovitaks kasutada, kogu selle haldus käiks tõenäoliselt üle jõu.

Samuti on kohalikel tarkvaradel väga hea integratsioon näiteks pankadega, teiste kohalike populaarsete tarkvaradega(Costpocket jne), EMTA’ga jne. Need kõik funktsionaalsused on Business Centralis ka olemas, aga mitte tootja poolt ehitatud, vaid läbi kolmandate osapoolte äppide

Ehk siis ma ei soovitaks Business Centralit kasutada väga väikeses mõne töötajaga ettevõttes, mille äri on lihtne ja tulevikus pole plaanis kasvada, töötajaid juurde võtta ja uusi ärisid avada. Sellisel juhul sobivad väga hästi kohalikud karbitooted ja ERP’i vastu vajadus puudub.